Neem contact op

T 088 - 4 222 000

info@tramedico.nl

www.tramedico.nl

Wat is artrose?


Artrose (in de medische wereld ook wel osteoarthritis) is één van de meest voorkomende gewrichtsaandoeningen. Gewrichten slijten met de jaren door
belasting. Kraakbeen herstelt normaal vanzelf. Dit herstel heeft tijd nodig, omdat er in dit weefsel geen bloedvaten zijn die voor de stofwisseling zorgen. Op het moment dat er meer kraakbeen verloren gaat in het gewricht, dan dat er door het lichaam aangemaakt wordt, verslechtert het kraakbeen en in sommige gevallen verdwijnt dit helemaal.


De vloeistof in het gewricht (synoviale vloeistof of synovium) zorgt ervoor dat het gewricht soepel beweegt en schokken absorbeert. Bij artrose is de hoeveelheid van deze vloeistof in het gewricht verminderd.


Artrose komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën, schouders, nek en heupen. Soms kan er bij artrose sprake zijn van een actieve ontsteking.

Ontstaan en verloop Artrose


De slijtage van het kraakbeen en de afname van de hoeveelheid gewrichtsvloeistof heeft tot gevolg dat bot op bot gaat schuren, wat pijn en mogelijk een ontsteking met zich meebrengt. Dit betekent vaak ook een belemmering in de bewegingsvrijheid.


Tevens ontstaan veranderingen in het bot dat zich onder het kraakbeen bevindt. Aan de rand van gewricht ontstaan zichtbare en voelbare knobbels, dit worden osteofyten genoemd. Deze osteofyten beperken de beweeglijkheid van je gewricht.

Het gewricht


Daar waar er in het lichaam twee botten samenkomen, waarbij beweging mogelijk is, wordt een gewricht genoemd. Deze botten kunnen op diverse manieren aan elkaar vastzitten, bijvoorbeeld door middel van kraakbeen, bindweefsel of een botverbinding.


Indien de holte van het gewricht tussen de botten is gevuld met vloeistof, spreekt men van een synoviaal gewricht. De meest voorkomende en meest ingewikkelde gewrichten van het lichaam zijn synoviale gewrichten, zoals: knie, elleboog, heup, etc. Een synoviaal gewricht bestaat altijd uit een gewrichtskop en een gewrichtskom, de gewrichtsholte hiertussen is gevuld met synoviaal vloeistof. De gewrichtskom en gewrichtskop zijn bedekt met kraakbeen.


De knie

De knie verbindt het scheenbeen (tibia) en het dijbeen (femur). Tussen deze botten zit een scharnierverbinding wat het kniegewricht is. Dit kniegewricht wordt aan de voorkant beschermd door de knieschijf (patella). De knie is het grootste en meest complexe gewricht in het menselijk lichaam.

Welke behandeling voor artrose?


Artrose is niet te genezen, wel zijn er diverse behandelingen mogelijk om de pijn en belemmering in de bewegingsvrijheid te verminderen.


De juiste behandeling van artrose wordt vastgesteld door uw arts of specialist, deze zal besluiten welke behandeling aansluit bij uw ziektebeeld.

  • Aanpassen van leefstijl

    Aanpassen van de leefstijl (vroege stadium van artrose)


    Afvallen kan in veel gevallen helpen indien er sprake is van overgewicht. Wanneer je minder gewicht hebt komt er ook minder belasting op het gewricht. 


    Gedoseerde lichaamsbeweging kan bijdragen aan het tegengaan van lichamelijke bewegingsbeperkingen.

  • Therapie

    Fysiotherapie en/of oefentherapie (vroege stadium van artrose). 


    Bewegen doet vaak pijn bij artrose, toch helpt het om juist in beweging te blijven. 

    Hiermee voorkom je dat spieren verslappen, en pezen en gewrichtsbanden overbelast raken, wat mogelijk nog meer pijn kan veroorzaken. 


    Een fysiotherapeut of oefentherapeut kan hierbij begeleiding bieden door middel van speciale oefeningen. 

  • Pijnstillers/medicijnen

    Pijnstillers kunnen helpen bij het verminderen van de pijnklachten, zoals:

    • Paracetamol
    • Ontstekingsremmende pijnstillers (NSAID’s, zoals naproxen en diclofenac).

  • Injectie

    Injectie met een sterk ontstekingsremmende stof zoals glucocorticoïden. Dit helpt goed, maar is vaak tijdelijk effectief. Deze injecties worden daarom vaak naast andere behandelingen gegeven.


    Injectie met Hyaluronzuur (Adant), dit beschermt het kraakbeen en geeft vrijwel direct vermindering van pijn en helpt de lichamelijke beweging te bevorderen op korte- en lange termijn. 

  • Alternatieve behandeling

    Er zijn veel alternatieve behandelingen waarvan de effecten in sommige gevallen positief zijn, maar ook gevallen waar er geen effect is. Wetenschappelijk gezien is het resultaat van alternatieve behandelingen nog onvoldoende duidelijk. Bespreek het proberen van een alternatieve behandeling altijd eerst met uw arts of specialist. 

  • Operatie

    Wanneer artrose is een vergevorderd stadium is, waarbij bovenstaande behandelingen geen of onvoldoende resultaat bieden, is er de optie voor een operatie. Uw arts of specialist kan u hierin het beste adviseren of een operatie wenselijk is en welke operatie het beste aansluit op uw situatie. 

Share by: